Et katteliv
Sibirkatt - Siberian Cat - NO*Asoras

Katter har mye felles med barn i familien. Daglige doser av lys og frisk luft kan påvirke humøret og reduserer stress. De har også godt av å bruke kroppen sin hver dag. Varierte aktiviteter som de kan velge er å anbefale. Som noen barn, blir noen katter litt lei av de samme aktivitetene. Å gjemme bort lekene deres for en periode vekker interesse igjen.


Vi har valgt å holde våre katter som inne katter. Fem av kattene er ikke kastrert og vi ønsker ikke ukontrollert parring. Vi gjør dette også fordi vi tror at det å la dem gå ut alene øker risikoen for sykdommer, skader og i verste fall kan de bli overkjørt av biler. Hjemmet vårt er tilrettelagt etter beste evne for dem å leve lykkelig som innekatter. Vi har gjort flere arrangementer innendørs, og vi har også en balkong i andre etasje som de fritt kan bruke gjennom kattedør.


Balkongen har vi innredet for oss alle.

Kattene har fått hyller opp på veggen, og kasser de kan hoppe opp på. Der er også en møbelgruppe til alle's bruk fordi vi ønsker å tilbringe tid ute sammen når været er fint. Vannfontene, som ble kjøpt for lyden av sildrende vann, har blitt en favoritt hos kattene. Den har nesten daglig friskt vann som vinden og kattene gjør det nødvendig å etterfylle hele tiden.

For å gjøre det trygt å være på balkongen for kattene, har vi sikret det med et stort nett. Det er en stor verden der ute som kan friste. Det trenger ikke være annet enn en fugl eller en katt, og de kan ignorere høyden for å gå på jakt. Hvis de skulle hoppe opp på rekkverket for å få litt bedre utsikt, ville litt dugg eller noen få regndråper kunne være nok for dem til å skli og falle ned. Andre etasje er ganske høyt opp i luften slik at ulykker kan forårsake skade.


På bakkenivå har vi satt opp et høyt gjerde, med netting både nede og på toppen, rundt det meste av hagen. Da er det bare å slippe dem ut så ofte de vil etter å ha advart fuglene først. Når været er bra står døren åpen og vi koser oss i hagen alle sammen.


Inne i huset beveger kattene seg ganske så fritt rundt men ikke alle fertile samtidig. Stuen kan de få lov å være i sammen med oss, men da må de oppføre seg og ikke rase rundt. For at de skal ha noen møbler som bare er deres, har vi plassert et par klatremiljø ved noen av vinduene. Våre katter synes det er flott å ligge i vinduet og se på hva som skjer der ute. Ved å ha klatretre, kan de klatre og kommer opp i høyden noe de mange katter liker. Her har de sitt eget sted å ligge, og det er ikke sjelden at det ender med en lur.


Vi bor på det "våte vestlandet”. På grunn av dette har vi laget litt ekstra til kattene innendørs.

En vegg ble ofret, og kattene fikk flere hyller og en klatre stokk i mellom gav en ekstra utfordring. Hyllene tilpasset vi selv og alle ble dekket med nålefilt på toppen. Vi ville at de skulle få et godt grep slik at risikoen for fall ble minimert. Farten oppover veggen kan til tider være voldsom. Vi prøver å skape et miljø for katter som oppmuntrer dem til aktiviteter både inne og utenfor.


En aktiv katt, som ikke kjeder seg, er en sunnere katt.


***


Jeg vil likevel understreke at mangel på plass eller mangel på en balkong betyr ikke at en katt er utelukket. Hvis du har en ledig vegg, er katt miljø designet for veggmontering tilgjengelig i butikk, men et par hyller er godt nok,. Dette gjør at kattene er aktiv i høyden. Det er ikke kvadratmeter som teller, men innholdet i dem.


Har du et vindu som kan åpnes, er det bare montere på et vindusnett og katten får all den friske luften og lyset den kan ønske seg. Monter gjerne en hylle i front, eller sett kattens stativ der.


Katter kan også læres opp til å gå i sele. Når de har blitt vant til det, er dette noe de virkelig kan sette pris på. Ta en tur inn i skogen, for det er spennende for katter. Det gir mange inntrykk og mye å lukte på. I bomiljø, er det ofte lukten av andre katter som tar all oppmerksomheten. Når du legger ut på en tur med en katt, kan det være en god idé å ta med et kamera. Det er mye som kan være verdt å bevare, og det blir også mindre kjedelig. Katter vil undersøke nesten alt, og det kan ta veeeeldig lang tid.

   


Å ha kjæledyr medfører et stort ansvar..Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige belastninger.


Som dyreeier må du spørre deg selv: «Hva kan jeg gjøre for å tilfredsstille dyrets behov og gi det et godt liv?»


Du må tenke nøye gjennom om et kjæledyr passer inn i hverdagen din.


Fra Mattilsynets veileder om hold av katt. Mer om kattehold på deres sider.


"With their qualities of cleanliness, discretion, affection, patience, dignity, and courage, how many of us, I ask you, would be capable of becoming cats?"

- Fernand Mery


"You can keep a dog; but it is the cat who keeps people, because cats find humans useful domestic animals."

- George Mikes."In ancient times

cats were worshipped

as gods; they have

not forgotten this."

- Terry Pratchett

"One cat just leads to another." - Ernest Hemingway

Lenke til Facebook side
Copyright © asoras@sibirkatter.no